Medisch, Lichamelijk onderzoek deel 1

Lichamelijk onderzoek maakt (veelal) onderdeel uit van ‘het volledig consult’. Anamnese met aandacht voor de ingangsklacht, actuele hulpvraag, anamnese van de betreffende tractus, tracti-anamnese en uiteraard de anamnese vanuit je professionele specialisatie zijn erg belangrijk. Lichamelijk onderzoek is niet minder belangrijk. Het levert informatie die niet spontaan is verteld of nagevraagd en het levert een bijdrage aan bevestiging of uitsluiting van onderdelen van de differentiële diagnose, op weg naar je werkdiagnose. Wanneer je meer vertrouwd bent met lichamelijk onderzoek en het allengs meer een plaats geeft in je praktijkvoering kan het je ook helpen belangrijke toevalsbevindingen (waaronder ook zogenoemde ‘rode vlaggen’!) op het spoor te komen. Dit alles is natuurlijk tot groot voordeel van je patiënt.

 

Deze eerste cursusdag Lichamelijk onderzoek is een echte introductie in deze materie. Verder worden onderdelen van het lichamelijk onderzoek uitgelegd en gedemonstreerd; je kunt ze zelf gaan toepassen en ondergaan. (Houd er daarom rekening mee dat je zelf deels ‘uit de kleren’ mag gaan. Het is een interactieve en zeer praktische cursusdag.

Aan het eind van deze cursusdag: …

Heb je in theorie en praktijk kennis gemaakt met een aantal onderdelen van lichamelijk onderzoeken heb je gelegenheid gehad die ook zelf uit te voeren en te ondergaan:

o   bloeddruk meten

o   perifere (arteriële) circulatie

o   (essenties van) het beluisteren van harttonen

o   onderzoek van de longen

o   onderzoek van de buik

·       kun je een aantal belangrijke rode vlaggen benoemen die bij genoemde onderdelen van het lichamelijk onderzoek aan het licht zouden kunnen komen

 Op een later moment komen andere onderdelen van het lichamelijk onderzoek aan bod op de nascholingsdag Lichamelijk onderzoek [2].

 

Docent

Toine Korthout is arts voor medische acupunctuur en docent medische basiskennis. Hij heeft ruime ervaring in het onderwijs in pathologie, psychopathologie, medische ethiek, farmacologie, anatomie en fysiologie. Hij is HBO didactisch geschoold. Daarnaast geeft hij al ruim 20 jaar les in reanimatie. Sinds 2008 is Toine Korthout verbonden aan de HVNA als docent Medische basiskennis. 

Doelgroep

Deze nascholing is heel geschikt voor alle therapeuten. Daarnaast wordt de bestaande kennis weer opgefrist!

Soort nascholing

Medisch

Kosten

€ 85,00
Je ontvangt een factuur per e-mail.

Datum en tijd

Vrijdag 1 november van 10.00-17.00 uur.
Inloop vanaf 9.30 uur.

Locatie

HVNA Opleidingen

Aanmelden

Meld je aan via onderstaand formulier.

Aanmeldingsformulier cursus, training en nascholing

Velden met een sterretje * zijn verplicht om in te vullen.