Nascholing Huiselijk geweld

Vrijdag 17 mei 2019

Met enige regelmaat worden we via nieuwsbulletins opgeschrikt door een bericht over huiselijk geweld, kindermishandeling, seksueel geweld en dergelijke. Harde werkelijkheid is dat zulke gevallen veel en veel vaker voorkomen dan men maar durft vermoeden. Onderwijzend personeel, professionals in de (reguliere en complementaire) gezondheidszorg, enzovoort, … ze missen allen per definitie veel gevallen huiselijk geweld en kindermishandeling. Soms hebben professionals een vaag vermoeden; minder vaak zijn er meer concrete aanwijzingen.

Zorgprofessionals hebben in het geval van een vermoeden van huiselijk geweld of kindermishandeling echter wettelijke verplichtingen.

Deze interactieve dag informeert over aard en frequentie van vóórkomen van huiselijk geweld en kindermishandeling. Veel indrukwekkende beelden komen voorbij: ééns gezien is nooit meer vergeten. Na deze cursusdag is ‘een blauwe plek’ nooit meer hetzelfde als voorheen. 

 

Aan het eind van deze nascholing:

·       kun je vertellen hoe groot bij benadering het probleem van huiselijk geweld is

·       kun je groepen benoemen die extra risico lopen op huiselijk geweld

·       heb je kennis gemaakt met een grote verscheidenheid aan letsels die erg verdacht zijn voor een geweldsoorzaak, die kunnen bijdragen aan jouw herkenning van tekenen van geweld in waargenomen letsels

·       heb je tips voorhanden die er toe kunnen bijdragen dat je ook in jouw praktijk onvermoede gevallen van huiselijk geweld en kindermishandeling eerder op het spoor kunt komen

·       ben je op de hoogte van je (wettelijke) verplichtingen als gezondheidzorgprofessional in alle gevallen waar je maar huiselijk geweld of kindermishandeling vermoedt of waar er zelfs slechts risico op kindermishandeling zou kunnen bestaan.

·       weet je de weg naar informatie over hoe je zelf je (wettelijk verplichte) stappenplan kunt opstellen

·       weet je de weg naar de aangewezen instantie voor advies over en melding van huiselijk geweld of kindermishandeling

  

Docent

Toine Korthout is arts voor medische acupunctuur en docent medische basiskennis. Hij heeft ruime ervaring in het onderwijs in pathologie, psychopathologie, medische ethiek, farmacologie, anatomie en fysiologie. Hij is HBO didactisch geschoold. Daarnaast geeft hij al ruim twintig jaar les in reanimatie. Sinds 2008 is Toine Korthout als docent Medische Basiskennis verbonden aan de HVNA.

 

Doelgroep

Alle zorgverleners!

Soort nascholing

Medisch

Groepsgrootte

10 tot 30 deelnemers

Catering

Gedurende de dag staat er gratis koffie en thee klaar.
Het is mogelijk om tijdens de lunchpauze tegen betaling gebruik te maken van de aanwezige catering. Er zijn diverse broodjes, warme snacks, fruit, yoghurt e.d. verkrijgbaar. 

Kosten

€ 85,00

Datum en tijd

Vrijdag 17 mei 2018 van 10.00-17.00 uur.
Inloop vanaf 9.30 uur.

Locatie

't Venster
Thomas a Kempislaan 82 te Arnhem

Aanmelden

Meld je aan via onderstaand formulier.

Aanmeldingsformulier cursus, training en nascholing

Velden met een sterretje * zijn verplicht om in te vullen.