Training therapeutische vaardigheden voor zorgprofessionals

Wanneer je in de zorg werkzaam bent zal je ervaren dat er regelmatig een beroep op je gedaan wordt waarin je als eerste aanspreekpunt binnen deze zorg een goede positie in moet nemen en hier op een passende manier vervolg aan moet geven. Soms is dit simpel informatie verstrekken maar bijna altijd zijn het je menselijke en therapeutische vaardigheden die de kwaliteit van het contact bepalen en een verder traject mogelijk maakt.

Voelt iemand zich in eerste instantie gehoord en geborgen in jouw aandacht? Kan je werkelijk de situatie van de ander in je opnemen. Behoren scherpe observaties tot je tweede natuur en kan je uiteindelijk een concreet beeld overdragen aan een collega waarin de essentie tot zijn recht komt zonder je patiënt buiten de deur te zetten? Kan je abstracte diagnoses recht doen maar tevens feitelijk nieuwsgierig blijven? Heb je geleerd om uiteindelijk op concrete beelden te rusten en is je beeldvorming in staat mee te bewegen met de ontwikkeling van klachten? Kortom: kan je rustig volgen en individualiseren zodat je zowel medisch als persoonlijk blijft?

En weet je om te gaan met afstand en nabijheid? Kan je respectvol het gezonde in de ander aanspreken maar weet je tegelijkertijd ook adequaat met het problematische om te gaan? Ben je in staat tot medeleven en kan dit tot een extra ingang tot de pathologie worden? Weet je iemands vertrouwen te wekken zonder je professionaliteit te verliezen en kan je in zo’n situatie methodisch tot een passend vervolg komen. Ben je herkenbaar als een vertegenwoordiger van je beroepsgroep en weet je op een heilzame manier je gedisciplineerd op te stellen? Het therapeutische wordt een integraal onderdeel van van je werkprotocollen. Ieder zal zijn eigen behandelplan verrijken met waarlijk weldadige stellingnames. Ook in het sturende van een behandeling voelt iemand zich werkelijk binnen ‘zorg’ opgenomen.

Therapeutische training spreekt algemene menselijke vermogens aan en werkt ze om tot therapeutische vaardigheden in dienst van een ander. Hiermee wordt ieder medisch contact als norm weldadig en haalt het het optimale uit je beroep. Je zult merken dat deze training je dicht bij de essentie van de geneeskunde brengt waarmee je niet alleen je werk doet maar dat dit werk in toenemende mate ‘vervullend’ wordt.

De training wordt gefaseerd opgebouwd met professionele oefeningen die telkens een andere menselijke vaardigheid oppakken. Niet alleen alle aspecten van het ziek zijn van patiënten mogen er zijn, ook de professional gaat al zijn of haar humane kwaliteiten leren invoegen in dienst van het beroep. De cursus is een basale training van eerste-lijns vaardigheden die in ieder medisch beroep in te voegen zijn.

Onderwerpen:

Onbevangen leren observeren en luisteren

De participerende beeldvorming

Empathische inschatting en oordeelsvorming – insteken op de kern van de problematiek

Therapeutisch uitwerken van je professionele protocollen

Collegiaal positie innemen en flexibel, ondersteunend overleg

Docenten

Paul Albers en Sada Landers

Doelgroep

Deze verdiepingsdag is gericht op therapeuten die werken met patiënten/cliënten. Geschikt voor alle zorgprofessionals

Accreditatie

Zullen worden aangevraagd per beroepsgroep die de training volgt.

Datum en tijd

 

Locatie

't Venster, Thomas a Kempislaan 82, Arnhem óf op locatie

Aanmelden

Meld je aan via onderstaand formulier. Je kunt kiezen tussen aanmelding met of zonder lunchbuffet.

Aanmeldingsformulier cursus, training en nascholing

Velden met een sterretje * zijn verplicht om in te vullen.